Pages

15 Eylül 2010 Çarşamba

Adaletsizlik Yok Mu Acaba ???


Türk Milli basketbol takımımız bize büyük bir gurur ve onur yaşatarak dünya ikincisi oldu. Hepsine helal olsun. Dünya'nın en önemli takımlarını bir bir dize getirdiler ve Türkiye'yi çok iyi temsil ettiler.

Buraya kadar her şey normal. Ama "milli" mücadelenin ardından kendilerine verilen ödüller gündeme geldi. Bunun belki de en büyüğü Tayyip Erdoğan'ın 28 milyon TL dağıtması oldu. Zaten böyle bir ödülü de milliler istiyor ve bekliyordu. Kaptan Hidayet her açıklamasında "Maddi ve Manevi destek" sözünü araya sıkıştırıyordu. Sonunda istedikleri oldu hepsi 1 er buçuk milyon TL ödüle kondu. Bunun dışında işadamının birisi 1 er daire hediye etti. Helal i hoş olsun. Buna sözümüz yok. Ama TC başbakanı sanki cebinden veriyormuş gibi çıkarıp 28 milyon verirse burada bir sıkıntı var. Acaba başbakan kimin parasını kime dağıtıyor. Eğer devletin böyle bir başarılı sporcular için bütçesi varsa tamam. Ona da sözümüz yok ama bu sefer de bir çifte standart yok mu??



Uzak değil daha geçen ay yine tarihimizde bir ilk yaşadık. Atletizmde Nevin Yanıt kadınlar 100 metre de AVRUPA ŞAMPİYONU oldu. Sadece Nevin de değil Elvan ve Alemitu da bize bu gururu yaşattı. Ödülleri ne oldu ki acaba?? Küçük bir karşılama ve bir miktar altın galiba. Bu sporcular da bizim sporcularımız değil mi?? Avrupa Şampiyonu olup Milli marşımızı İspanya'da 70 bin kişiye dinletmek Dünya 2.liği kadar değerli değil mi??? Ki paraya ihtiyacı olmak konusunda da basketbolcların yıllık kazançları ile atletlerinkiler kıyas dahi edilemez. Bu sporcularımızın bu paralara bu teşviklere daha çok ihtiyacı vardı. Sonra diyoruz ki bizden neden atlet yetişmiyor. Şu tabloyu gören yetenekli bir çocuk sizce basketbola mı yönelir yoksa uzun atlama, yüksek atlama gibi atletizm dallarına mı?? Diyecek ki "ulan Avrupa şampiyonu olsam ne yazar?? Kuru bir teşekkür ve sonra 1-2 ay içinde unutulacağım".



Dediğim gibi basketbolcularımız böyle bir ödülü haketmişlerdir. Ama Nevin, Elvan ve Alemitu ve farklı spor dallarında da ülke bayrağımızı göndere çektiren marşımızı dinleten bütün "milli" sporcularımız da bu ödülleri en az basketçiler kadar hak ediyorlar. Böyle bir sistemsizlik, böyle bir adaletsizlik olduğu sürece biz asla bir spor ekolü olamayız. Hiç bir alanda...

NOT: Bu adaletsizliğe seyirci kalmayan ve basında yer veren ve de benim bu yazıyı yazmama ön ayak olan Hıncal Uluç'a da teşekkürler...

13 yorum:

  1. hamza yerlikaya gibi dünya ve olimpiyat şampiyonu, asrın güreşçisi sporcumuz, spor salonunun önündeki büfede çalışarak kariyerine devam etmiştir. birçok güreşçi de kırkpınar yağlı güreşleri olmasa açlıktan ölürüz söylemini dile getirir. bu paralar sanıyorum başarının televizyonda kaç saniye yer aldığıyla orantılı şekilde dağıtılıyor. en uzun futbol,yenersek hepsi milyoner. ama güreş gibi 3 dakikada ya da atletizm gibi 10 saniyede biten sporları kimse görmüyor. hele hele yüzme gibi kafa hariç heryer suyun altında olunca, adını bile bilmiyorlar...

    YanıtlaSil
  2. Atletizmcilere ne kadar ödül verildi onu tam bilmiyoruz, onlar da cok buyuk ödülü hakediyorlar ama şöyle de birsey var acıkcası iki basarı da aynı kefeye konmaz, devlet basketcılere nıe o kadar para verdı?? Tamamen tanıtım için, burdan soruyom sıze sımdı olımpiyat oyunları dahıl hangı atletızm şampıyonası bu kadar sükse yapar dünyada??? Maalesef hicbırı... Bu doganın kanunudur. Cristano ROnaldo Dunyada nıe en cok kazanan futbulcudur? Real Madridte ondan daha faydalı bırı yok mu? o zman o da hakedıyo Ronaldo kadar para almayı. Adil ya da deil ama bu durum hayatın gercegı... Emın ol Bız futbolda dunya 2.sı olsak futbolcular da basketcılerdne daha fazla para alacaktı.
    Bu arada Hıncal Uluc'un yazılarını takıp ettıgımı herkes bılır, Adam hemen hemen her durumda elestırecek bırsey bulmustur, sımdı yıne aynı seyı yapıyor!! Bırakalım da bu ulke bu sevıncı doya doya yasasın sporla alakalı alakasız butun ınsanların yuzlerıne bıraz gulumseme bırakan, bıraz turk olma gururu yasatan bu genclerı bagrımıza basalım, onlar herseyı hakediyor...
    Not: Kaptan Hıdayetin roportajları ınsanları nasıl rahatsız eder anlamak mumkun deıl. Bır sonuna kadar hakedılen bır ıstek anca bu kadar guzel bır bıcımde anlatılabılırdi. Helal Olsun sizeee......

    YanıtlaSil
  3. Kenan koçum görüşlerine aynen katılıyorum. Eğer "milli" formamız altında mücadele ediliyorsa spor dalının bir önemi "DEVLET" önünde önemli olmamalı.

    Gökhan sana gelince milli forma altında mücadele etmek hiçbir karşılık beklememeyi gerektirir. Lafa gelince hepsi milli duyguları ön plana çıkarıyorlar. Hidayet yanlış yapmıştır. O açıklamaları yapmasa da zaten ödül verilecekti.
    Hayatın gerçeği dediğin kısma gelince o paraları Ronaldo Portekiz "MİLLİ" takımında oynadığı için kazanmıyor. Profesyonellik ile milli maçların karıştırılmasına şiddetle karşı çıkıyorum. Hatta ödül verilirken "MİLLİ" oyunlardan sonra profesyonel hayatta kazanılan paraya ters orantılı bile olmalı. Hidayet zaten milyon dolarlar kaznıyor bu 1.5 milyon onu ihya etmez veya o daire. Ama Nevin'in Hamza'nın profesyonel olarak getirisi zaten çok az. Onlar "MİLLi" marşımızı tüm aleme duyurmanın ödülünü alamıyorlar maalesef.

    Ayrıca Olimpiyat oyunlarına katılmanın şartı nedir bilir misin?? Bilmiyorsan söyleyeyim.
    " Herhangibir profesyonel bağı olmayan ve sadece bayrağı adına mücadele eden sporcular olimpiyat oyunlarına katılabilirler"

    YanıtlaSil
  4. Devlet ülke tanıtımı gerekçesiyle oldukça yüksek bir meblağı oyunculara ve teknik heyete dağıtmıştır bu gayet normaldir fakat yüksek meblağ var yüksek meblağ var Allah aşkına nedir bu kişi başı 1.5 Milyon TL ve 400 Cumhuriyet altını dağıtıyorsun. Sen teklif edersin oyuncular bunu reddetmesi gerekir şimdi görüyoruz milli duygularını adamların ben Hidayet'in söylediklerini kendisine hiç yakıştıramadım adam resmen devletten para istedi. Bu ne yüzsüzlüktür ya.

    Zaten bu yıllarda gittikçe milli takımların milli duygularla oynamadığını düşünüyordum hele al birde burdan yak bizim gibi her zaman milli duygularımızı ön plana koyan bir ülkede bile takım kaptanı devletten haraç!! istiyorsa buda beni git gide haklı çıkartıyor.

    Artık kimse beni kandırmasın yok milletimizi temsil eden takımlar milli duygularıyla oynuyor diye. (maddi manevi lay lay lay...)

    YanıtlaSil
  5. ''Herhangibir profesyonel bağı olmayan ve sadece bayrağı adına mücadele eden sporcular olimpiyat oyunlarına katılabilirler''

    Alimitu Bekele ve Elvan Abelyegesse emın ol cok sevıyorlar o bayragı.. Onlar profosyonellıkten deıl de o muhtesem bayrak sevıgısınden dolayı olımpıyatlarda yarısacaklar demı?? O alanlarda basarılı olmak ıcın PARA vererek getırıp mıllı formayı gıydırmedık mı?? Valla bu ıkısının kazanmıs oldugu hıcbır basarı benı tam anlamıyla gururlandırmıyor!!!!!

    YanıtlaSil
  6. @gokhan, bu adı geçen iki atletizm cinin hiç 3 milyon dolar aldığını gördün mü ? kaç kere olimpiyat ve dünya şampiyonu oldular ben görmedim. ayrıca bu insanlar profesyonel bir kulüpten para kazanmadıkları için şu an basketçilere verilenden daha fazlası verilmesi gerekmez mi ? hidayet zaten geçen yıl transferde 100 milyon dolara anlaşmadı mı ?
    he elvan ve alemitu milli takımda yarışır mı ya da etik değelerle örtüşüyor mu orası tartışılır ancak madem ki kendi bayrağın altında yarıştırmaya karar vermişin, o zaman safkan türkmüş gibi bu insanlara hakettiği değeri vereceksin. ikilemde kalıyorsan da yarıştırmayacaksın bu kadar basit...

    YanıtlaSil
  7. Ya burada asıl meseleyi anlamıyorsun Gökhan..Ben neden adamlara ödül verildi demiyorum. Verilmeyenler ne olacak diyorum. Benim gözünde bir Türk kadın sporcunun Nevin'in Avrupa Şampiyonu olup milli marşımızı İspanyada söyletmesi bayrağı en üste çektirmesi bu 2. likten daha önemlidir. 2. de çok büyük başarı. Benim demek istediğim Nevin'in de en az onlar kadar DEVLET tarafından ödüllendirilmesi. DEVLET spor ve sporcu ayrımı Yapamaz...

    Elvan ve Alemitu ya gelince. Sen zaten biliyosun benim bu "devşirme" olayına ne kadar karşı oldğumu. Mehmet Aurelio ya da karşıyım Alemitu ya da. Ama öyle ya da böyle Elvan ve Alemitu da bayrağı en tepeye çekmedi mi ?? Nevin kadar gururlanmadım elbette. Ancak basketçilerin aldığı ödülü onlar da haketti.

    Benim bahsettiğim olay bu

    YanıtlaSil
  8. Gencler ne dersenız diyin benım ıcın basketbolda ve futboldakı bır basarı atletizmle aynı kefede degıldır. Zaten dunyanın hıcbır ulkesınde de degıldır.Istersenız arastırın bakalım ıngılterede futboldakı basarıya ne kadar odul verıyolar atletızmde kı basarıya ne kadar?? Ben onlara para verılmesın demıyorum zaten ama aynı mıktar olayı benım ıcın sacma dıyorum. Atletızmcılerde devletın yonetmelıgı geregı ödülünü almıslardır, hatta bıraz arastırırsanız eger genclık spor genel mudurunun sayesınde %10 fazlasını almıslardır. Kluplerınden para kazanmıyor bunlar dıyosunuz o zman suc kluplerde. Fenerbahce bu dallara da yatırım yapıyor zaten.
    Bu konu nıye bu kadar kafaya takıldı anlamadım. Takım sporlarında dunya 2.sı olmusuz bunun zevkını yasayın, eger o parada benım de hakkım varsa helal olsun, cunku ben bu 2 haftadakı turk olma sevıncımı uzun suredır yasamadım yabancı bır suru arkadasım bana tebrıklerını sundu, ama kımse Alimutu Bekele,Nevin ve Elvan basarılı oldu dıye tebrık etmedı, durum bu kadar basıt ıste, Sırf elestırmek olsun dıye lutfen elestırı yapmayalım!!
    Not: Kenancım hidayet 100 deıl 56 mılyon dolara ımza attı, bak ıste bu iki devsırmenın sampıyon olup olmadıklarını bıle bılmıyosun kı sen sporla ılgılenen bı adamsın, demek kı o kadar degerlerı var kı sen bıle bılmıyosun(ikisi de son Avrupa Şampiyonasında madalya aldılar hatta bekele ve Nevi avrupada yılın atletı odulune aday gosterıldıler... )

    YanıtlaSil
  9. @gokhan, olimpiyat ve dünya şampiyonu olduklarını biliyorum. zaten ne yazıyor okursan görürsün,
    kaç kere olimpiyat ve dünya şampiyonu oldular,ben (ödül aldıklarını) görmedim.

    takip konusunda belki de senden çok atlet tanırım. başka ülkelerin de atletlerini tanırım sadece bizim ülkemizin değil... daha da önemlisi bireysel sporları her zaman takım sporlarından daha çok sevmişimdir. çünkü takımında güvenmediğin insanlar olabilir ve sen bunu değiştiremezsin. ancak bireysel sporlarda güç senin elindedir. yensen de yenilsen de senin yüzünden olur. gücü olan çıkar 10km yi arkasına bile bakmadan koşar, rakibini tuş eder. ama futbolda sen gol de atsan, defansın hata yaparsa yenilirsin , bu kadar basit...

    YanıtlaSil
  10. Valla 2. yazdıgın gıbı yazarsan anca ole anlasılır, 1. yazdıgını acaba kım ılk okuyusta senın demek ıstedıgın gıbı anlamıstır???

    Sımdı ne alakası var senden daha cok atlet tanırım falan ben cok bılıyom demedım zaten ettıgın laf uzerıne sadece boyle bı cıkarım yapmıstım..
    Her ne kadar daha cok da sevsen oturup kac defa GoldenLeague vs yarısları ızledın? Ama her turlu futbol organızsayonunu zevkle ızlıyosun sampıyonlar lıgını kacırmamaya calısıyosun Ingıltere Almanya Italya Ispanya lıgını Adın gıbı bılıyosun, hadı bu kadar detay bılgı bılsene mesela Golden League de herhangıbır bransta ne oldugunu. Bılememen gayet normal cunku futbol baska bırsey hıcbır zaman atletızmle kıyaslanamaz her zaman her yerde önplandadır, bu kadar basıt işte..

    YanıtlaSil
  11. golden league de elimizden geldiği kadar takip ediyoruz
    geçen sene altın külçe almak için 3 aday kalmıştı
    1. blanka vlasiç - yüksek atlama
    2. pamela jelimo - bayanlar 800 metre koşu
    3. jeremy wariner - 400m erkek koşu

    her ne kadar imkanlarımız kısıtlı olsa da ilgilenmeye çalışıyoruz. diğer ligleri takip edişimin sebebi de televizyonda gösteriliyor olmasıdır. zaten ntvspor golden league verince onu da izliyorum, sıkıntı yok yani...

    YanıtlaSil
  12. @ Gokhan ::: Ben bu popülariteden kaynaklanan ayrım yok demiyorum. Var tabiki de. Mesela Ali Ağaoğlu çıktı birer daire verdi basketçilere. Yarın Doğuş Oto çıkar birer Audi verir. Bu popülarite farkının iki spora yansıması. Atletizmciler bu hediyeleri alamazken basketçiler ya da futbolcular alır.

    Ama benim söylemekten dilimde tüy biten mesele DEVLETİN AYRIMCILIK yapması olmştur. Bunu DEVLET yapamaz. Popülaritesi ne olursa olsun belli bir ödül yönetmeliği vardır ve bu yönetmelik dahilinde spor veya sporcu ayrımı yapma hakkı devlette yoktur. Benim bu konudaki düşüncem net.

    Ayrıca atletizm olayına gelince atletizm senin sandığından daha çok takip edilen bir spor. Özellikle "gelişmiş" ülkelerde en önde gelen gündem maddelerinden. Helsinki futbol takımını BJK önünde gördün. Kaç kişi izliyor. BAsında ne kadar takip edildi. Ama Helsinki de bir atletizm organizasyonu olunca ülkede hayat duruyor ve stad "ÇAKILI" oluyor. Aynı şey Stockholm için de geçerli. Bizim ülkemizde gerekli değer ve önemi bulmuyor diye her yerde öyle sanma.

    YanıtlaSil
  13. size başta oyuncuların her türlü sponsorlardan arızdırılmış yıllık kazançlarını belirtiyim
    1-hidayet - --- - - - 5.5milyon dolar
    2-ersan(devşirme basketçimiz)- 1.4 milyon dolar
    3-onan - - - - - - -- - - - -1 milyon dolar
    4-oğuz - - - - -- - - - -- - - 1 milyon dolar
    5-kerem gönlüm - - - -- - - - - 850 bin dolar
    bu böyle gidiyor hidayet hariç diğer hepsi bir senede takımlarından aldıkları miktardan fazla almışlar bunu hakettilermi haketmediler aq onların sevincine ortak olduğum için bile şimdi utanıyorum adamlar alacakları paralara seviniyormuş meğer

    ha gelelim gerçek bir milli takıma amerika birleşik devletlerine adamlar kişi başı 25.000 dolar alacakmış(ki bu sabit fiyat olimpiyat şampiyonu olanada aynısını vermişler 2008 de) ben abd nin tüm oyuncularının haftada bu paradan fazla kazandığına eminim hatta günde kazanan bile vardır bu adamlar gözümde büyüdü benim miktara bak ya biz 2. liğe neredeyse 70 katı veriyoruz.

    ispanya Japonyadaki 1. liğe kişi başı 160.000 dolar
    yunanistan 2005 avrupa şampiyonası 1.liğe kişi başı 45.000 dolar
    litavanya dünya 3.lüğü kişi başı 4.300 dolar

    olaya bakın olaya

    YanıtlaSil